Sosai Masutatsu Oyama 10e DAN

Op 27-07-1923 wordt Masutatsu Oyama in Korea geboren. Vanaf zijn negende levensjaar beoefende hij Kempo en Taekwondo. Op 15-jarige leeftijd verhuisde Oyama naar Japan vlak voor het uitbreken van W.O. II. Daar startte hij met het beoefenen van Judo. In 1938 meldde hij zich aan als leerling bij Funakoshi om zich te bekwamen in het Karate do. Oyama was van mening dat bij de beoefening van Karate, het effect centraal behoort te staan. Het Shotokan Karate ontwikkelde zich steeds meer als een vorm van sport Karate. Daar kon Oyama zich niet in vinden. Hij zocht verder en beoefende onder leiding van So Nei Shu Goju Ryu. Vanaf dat moment combineerde Oyama zijn Karatetrainingen met Zen meditatie.

In 1947 won Oyama het All Japan Karate toernooi. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog tezamen met de “sportificatie” van het Karate, maakte dat Oyama zich steeds minder herkende in de stijlen van dat moment. Na het lezen van het boek over de Samoerai Musashi, besloot hij om zich terug te trekken in de bergen en zich te bezinnen. In die periode van zijn leven ontwikkelt hij zijn eigen Karate. Hij combineert fysieke training met Zen meditatie, de rechtlijnige technieken van Funakoshi met de ronde technieken uit het Goju Ryu en hij legt de nadruk op het effect van de technieken. In deze tijd bekwaamde Oyama zich in het breken van natuurlijke materialen en gaat. Tameshiwari een belangrijke rol spelen in het Karate van Oyama. Zo ontstaat een Karatestijl waarin  alles gericht is op daadwerkelijk effect van technieken in het realistische gevecht zonder de basistechnieken en de Kata’s te verwaarlozen.

In 1953 opent Oyama zijn eerste Dojo in Mejiro, Tokyo. Uiteindelijk krijgt hier de stijl van Oyama vaste vorm.  Met de opening van de Honbu Dojo in 1964 en de oprichting van de International Karate Organisation Kyokushinkaikan, wordt een start gemaakt met de missie van Oyama, zijn Karate stijl wereldwijd verspreiden. Een stijl gebaseerd op het eeuwenoude Samurai-principe: ‘Osu No Seishin ‘ ofwel ‘de geest van volharding’

 Op 26-04-1994 overlijdt Sosai Oyama.

Copyright © Karateschool Kiyozumi 2020
Gerealiseerd door Wesoft Nederland
Kiyozumi